Förvara kläderna på rätt sätt


Alla vill vi ju att våra kläder ska hålla länge. Men tar vi inte hand om dem på rätt sätt ger vi dem inte de bästa förutsättningarna för detta. Många kläder spenderar största delen av sina liv i en garderob eller liknande. Att veta hur man ska förvara sina kläder blir således väldigt viktigt och det ska vi titta närmare på här.

Tröjor

Oavsett om det är en t-shirt eller en långärmad tröja bör de vikas och läggas på en hylla eller i en byrålåda. Hänger man upp tröjor på en galge finns risken att de töjs ut. Och det händer ofta snabbare ju tyngre tröjan är. En del material är dessutom mer känslig för detta, som kashmir och naturfibrer.

Byxor

För byxor beror det lite på vilket material man har att göra med. Medan jeans och chinos helst bör vikas kan man hänga upp andra sorts byxor.

Klänningar och kjolar

Lättare klänningar förvaras bäst på en galge. Men handlar det om ett lång och tung klänning är det i regel bättre att vika ihop den istället. Kjolen är också något som hör hemma på en galge. Välj med fördel en med klämmor så finns ingen risk att den glider av.

Skor

Olika skor har olika behov. Tygskor behöver i regel väldigt lite medan ett par läderskor borde fyllas med skoblock när man inte använder dem. Detta för att de ska hålla formen. För höga stövlar kan man köpa speciella stövelhängare så kollapsar de inte under sin egen vikt och löper risken av veckas.

Skjortor

Skjortor vet de flesta redan att man ska förvara på galge. Men för att inte slita i onödan på materialet behöver man bara knäppa den översta knappen. Knäpper man inte någon knapp kan de lätt glida av galgen.