Friluftsmode


Det är inte bara på en catwalk som det finns mode och en kärlek för kläder. Vi ser det i friluftslivet också.

På en catwalk stöter vi ofta på couture, unika plagg som ska revolutionera modevärlden och ge ett utlopp för skaparen. Dessa plagg får sedan en mer kommersiell version som säljs i butiker och folk strömmar in för att köpa. Så fungerar inte riktigt friluftsmodet. Skillnaden mellan en catwalk och friluftsliv är att friluftskläder har alltid funktion i åtanke, något som inte är självklart när det kommer till catwalkkläder.

Friluftskläderna måste uppfylla en rad funktioner för att gå vidare till butiker och sedan är det trenderna som tar över. Ett tag kan kamouflerade kläder vara på högsta modet för att sedan gå till en färgstarkare palett där man verkligen syns i skog och mark. Friluftskläder från Jakto ska vara bra för dig som ligger på pass, men de måste vara bekväma att gå i och passar därför vandraren också. Ett par friluftsbyxor ska andas och sitta bekvämt, de ska inte strama eller kännas stela. De ska tåla väta och vara vindtäta samt ge dig möjligheten att svalka dig. Det är nog bara i friluftsmodet som det fortfarande är okej och uppmuntras att köpa byxor med blixtlås runt vaderna så du kan göra om den till shorts om du vill.

Dagens mode handlar om kvalité och hållbarhet. Färgerna blå och grön är populära på samma sätt som på catwalken, men fokuset ligger på att erbjuda plagg av hög kvalité som ska hålla i flera säsonger. Personen som köper friluftskläder är villig att betala mer för en jacka än de som älskar att shoppa på H&M eller Åhléns, de skräms inte av prislapparna men har också höga förväntningar. Ingen förväntar sig att en vindjacka från ett lågpriskedja ska hålla i mer än en höst, men friluftsmänniskor tänker mera långsiktigt och planerar inte att köpa en ny jacka på fem-tio år. Det gör friluftsmodet lite svårare att skapa då kraven verkligen ligger på hög.