Kvinnligt


Idag har kvinnor en betydligt större möjlighet att välja sin outfit än för ca 100 år sedan. Då var det klänning eller kjol som var det som gick att välja på. Långbyxor var otänkbart och självklart skulle det vara plagg som ansågs anständiga.

Tiderna förändras till det bättre och idag kan kvinnor och män ha i stort sett samma sorts plagg. Däremot har kvinnorna fortfarande näst intill monopol på klänningar och kjolar. Vad som passar för kvinnan att ha på sig beror främst på i vilket sammanhang hon befinner sig. På jobbet kan finbyxor och kavaj vara standard likväl som ledigare jeans och huvtröja. Allt handlar om vilka människor man kommer att möta och vilken betydelse som klädseln har.

Lika viktigt som det kan vara att klä upp sig på ett speciellt sätt på jobbet är det att klä sig i rätt klädkod tilll festen. Till en lättsam sommarfest kan en kort kjol passa. Men samma kjol kan vara direkt olämplig vid mer formella tillställningar. Har det inte skickats ut något inbjudningskort där det står vilken klädkod som förväntas kan det ibland vara svårt att veta vad som passar.

Men generellt kan man utgå från det är självklara d.v.s. det ska vara skillnad på vardag och fest. Helst ska plagg väljas som inte används på jobbet eller på fritiden. Inte bara för att klä upp sig ordentligt utan också i respekt för de som anordnar festen. Har de bjudit till och ordnat en festlighet är det minsta man kan göra som festdeltagare att klä upp sig lite extra.